Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület | 9500 Celldömölk, Dr. Géfin tér 12. | Tel., fax: 06 95/777-054 | E-mail: info@vulkansag.hu Nyelv: Magyar English Deutsch
19 °C
KEZDŐLAP FÜRDŐ
KEMENES VULKÁNPARK TERMÉSZET
VALLÁSI TURIZMUS ÖRÖKSÉGÜNK
TELEPÜLÉS
RENDEZVÉNYEK
SZOLGÁLTATÁS
SZÁLLÁSHELY
Hírek / Aktuális információk
Fertőd-Keszthely kerékpáros túraútvonal

A Fertőd-Celldömölk-Hévíz-Keszthely túraútvonal alacsony forgalmú, burkolt utakon, néhol burkolatlan földutakon vezet 130 km hosszan, meseszép tájakon.
Hírek / Aktuális információk
Joó-tó nyitvatartása

A tó minden nap 08:00 órától 16:00 óráig tart nyitva.
Hírek / Aktuális információk
A Kemenes Vulkán Park nyitvatartása

A látogatóközpont nyitása 2024. március 15-én, 10:00-18:00 óráig újra várja az érdekődőket!
Gasztronómia
Borászat
Étterem, vendéglő
Zenés szórakozóhely
Cukrászda
Helyi termékek
Gasztronómai specialitások
Csomagajánlatok
Osztálykirándulóknak
Hosszú hétvége
Pálinkakóstoló
Hasznos információ
Interaktív térkép
Közlekedés
Buszbérlés, bérautó, autószerviz, taxi, autómentés
Gyógyszertár
Orvosi ügyelet
Ajándék
Piac
Miserend
TDM
Egyesület
Munkatársak
Kiadványaink
Tourinform iroda
KÉPESLAPKÜLDÉS
AlternaviGo
Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület
9500 Celldömölk, Dr. Géfin tér 12.

Tel. / Fax: 06 95/777-054
E-mail: info@vulkansag.hu

Gasztronómai specialitások

Ízelítő a "Sok tál dödölle..." c. népi főzőversenyen készült ételek receptjeiből
Az itt közölt receptek gyűjtését a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága végezte.
 
PINCEPÖRKÖLT DALOSKÖR MÓDRA (Egyházashetye)
Hozzávalók: 3 kg marhahús, 1 kg disznócsülök, 1 kg vöröshagyma, 0,75 dkg zsír, 4 evőkanál pirospaprika, 2 evőkanál csípős paprika, só, 2 kg krumpli

A hagymát apró kockákra vágjuk, a zsírban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát és a kockára vágott húst. Mindig kevés vízzel felöntjük, és ha a hús félpuha, a hasábokra vágott burgonyát is beletesszük. Mielőtt elkészül, csípős paprikával ízesítjük. Kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk. A finom laktató étket "folyékony csókkal" (kissomlyói borral) öblíthetjük.
 


KUKORICAPOLENTA VADAS MÁRTÁSSAL (Kemenessömjén)
Polenta: A tojásokat a tejföllel kikeverjük, megsózzuk, hozzáadjuk a kukoricalisztet, és újra kikeverjük. Egy ruhaszalvétát úgy tegyünk egy mély tálba, hogy a sarkai kilógjanak. A szalvétát megzsírozzuk és a kukoricás keveréket beleöntjük. A szalvéta sarkait összekötjük, a csomóba fakanalat dugunk, hogy a fazék szélén fennakadjon. A lobogó sós vízbe engedjük. Háromnegyed óráig főzzük. Ha megfőtt, a szalvétát kiemeljük és a benne lévő polentát gyúrótáblára borítjuk. Erős cérnával szeletekre vágjuk. Forró libazsírral vagy vajjal megöntözzük. Vadas mártással tálaljuk.

Vadas mártás
A vöröshagymát zsíron megpirítjuk, rátesszük a zöldséget, sárgarépát és tovább pároljuk. Köménnyel, borssal, sóval, babérlevéllel ízesítjük. Miután megpuhultak a zöldségek, az egészet átpasszírozzuk és tejfölös habarással, mustárral behabarjuk, kevés citromlevet adunk hozzá.
 


TÚRÓS LASKA (Kemeneskápolna)
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 2-3 tojás, só, víz

Az anyagokból 6 db cipót formálunk, majd levestészta vékonyságúra kinyújtjuk, és sütőlemezen, vagy tepsi hátán megsütjük. Kihűlés után a tésztaalapokat összetörjük, és sós vízben kifőzzük, zsírba forgatjuk, majd túróval és tejföllel tálaljuk.
 


MÁLÉ (Kemeneskápolna)
Egy egész tojást, sót, 6 dl aludttejet összekeverünk annyi liszttel, amennyit felvesz, illetve a palacsintatésztánál sűrűbb lesz. A tepsi alját jól megzsírozzuk, beleöntjük a masszát, tepertővel meghintjük, a tetejét tejföllel meglocsoljuk, és szép pirosra sütjük. Sütés után frissen kockákra vágjuk és tálaljuk. Akkor jó, ha szép hólyagos.
 


CSÜLKÖS BAB (Ostffyasszonyfa)
30 fő részére: 1 kg vöröshagyma 20 dkg vajon és étolajon megpárolva, egész köménnyel megszórva. Párolás után szórjuk meg őrölt paprikával, majd adjuk hozzá az előzetesen megfűszerezett (őrölt fekete bors, őrölt kömény, szerecsendió, só) 2 kg kockára vágott marhahúst, melyre 5-6 vékony szelet füstölt szalonnát teszünk. Kevergetés közben 5-6 dl vörösborral locsolgatjuk. Ezt követően hozzáadjuk az előző nap beáztatott 1 kg tarkababot, vízzel felengedjük. Ízesítjük néhány kettévágott zöldpaprikával, paradicsommal, zellerrel, petrezselyemgyökérrel, sárgarépával, babérlevéllel. Beletesszük a szükséges füstölt csülköt, melyet legalább egy órán át főzünk, majd kicsontozzuk, apróra vágva visszatesszük. Teszünk a levesbe felaprított krumplit is. A főzés utolsó szakaszában törjünk bele 4-5 fej fokhagymát, ne sajnáljuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét sem. Tálaláskor kínáljunk hozzá szezám­magos sörkiflit.

SÖRKIFLI TÉSZTA 
80 dkg liszt, 1 púpos evőkanál só, 5 dkg élesztő, 4-5 dl tej, 2 dl étolaj

SÖRKIFLI KRÉM 
3 tojássárgáját kikeverünk 15 dkg vajjal vagy margarinnal.

A tésztának valóból nem túl kemény tésztát dagasztunk. Ha megkelt, két cipót formálunk, egyenként vékonyra sodorjuk, a fenti krémmel megkenjük. Négyzet alakú szeletekre vagdaljuk és kifli alakokat sodrunk. Tetejüket tojássár­gájával megkenjünk és szezámmaggal, vagy köménymaggal megszórjuk. Pihentetés után meleg sütőben sütjük. Nagyon finom másnap is.
 


KEMENESALJAI RÓKAGOMBÁS ŐZPÖRKÖLT (Celldömölk)
Hozzávalók: (10 személy részére) 2 kg gondosan megtisztított, apró kockákra vágott őzhús, 50 dkg gondosan megmosott és csíkokra szeletelt rókagomba, 25 dkg füstölt szalonna, 15 dkg sertészsír, 50 dkg vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, őrölt borókabogyó, vagy őrölt bors, tárkony

A megolvasztott zsírban először a felcsíkozott füstölt szalonnát, majd a vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, melyen az őzhúst lassú tűz felett gondosan átpároljuk. Fűszereinkkel ízesítjük, és hozzáadjuk a rókagombát. Rövid, gondos kevergetéssel, a tejföl hozzáadásával egységes állományúvá főzzük. Forrón, tarhonya, vagy galuska körettel tálaljuk.
(Ez az étel még abból az időből származik, amikor a paprikát, paradicsomot és a burgonyát nem ismerhették őseink. Az étel fűszereit, ízesítőit most is kizárólag a hazánkban megtermő, így Vas megyében is fellelhető fűszernövények adják.)


RENDEZVÉNYEK
Bereczki Zoltán akusztik koncert
2024.május 5. (vasárnap) 19:00
bővebben
Aradi-Varga Show
2024.május 16.(csütörtök) 19:00
bővebben
Leszállás Párizsban
2024.június 14. (péntek) 19:00
bővebben
  FÜRDŐ

Gyógyhely - Vulkán Gyógy- és Élményfürdő
Mesteri Termálfürdő
Borgáta Termál fürdő
KEMENES VULKÁNPARK

TERMÉSZET

Ság hegy
Kis-Somlyó hegy
Horgásztavak
Kilátó
Túraútvonalak
Arborétum
Farkas-erdő
Izsákfai parkerdő
VALLÁSI TURIZMUS

ÖRÖKSÉGÜNK

Emlékhely
Templom
Kastély
Múzeum
TELEPÜLÉS

Celldömölk
Borgáta
Bögöte
Csönge
Egyházashetye
Jánosháza
Káld
Kemeneskápolna
Mersevát
Mesteri
Nemeskocs
Ostffyasszonyfa
Szeleste
RENDEZVÉNYEK

Színház
Mozi
Művelődési ház
Koncert, bál, fesztivál
Egyházi
Kiállítás
Gyerekeknek
Előadás
Gasztro
Sport, túrák, horgászat
Ünnepek, megemlékezések
KEHOP-1.2.1-18-2018-00093-„Te tegyél érte!”-klímatudatosságot erősítő lakossági szemléletformálás Celldömölkön programjai
Dumaszínház
Húsvéti makramé workshop
SZOLGÁLTATÁS

Sportlétesítmények
Kerékpár
Nordic Walking bot kölcsönzés
Lovaglás
Vadászat
SZÁLLÁSHELY

Hotel
Panzió
Apartman
Magánszállás, falusi turizmus
Kemping
Ifjúsági szálló
TÁMOGATÓINK:
A Program a NYDOP-2.3.1/A-12/2012-0003 számú projekt
támogatásával valósult meg.

Hírlevél kérése feliratkozás / leiratkozás Hasznos linkek Médiaajánlat www.ysolutions.hu